Gerard Spong is geen onbekende advocaat. Hij is gespecialiseerd in strafrecht. Spong kwam in 1978 voor het eerst in de aandacht met de belangen voor Knut Folkerts, Christof Wackernagel en Gert Schneider die in 1977 in Maastricht, waar het idee voor Tolerantie is ontstaan, werden gearresteerd. Gerard Spong schuwde de media niet bij geruchtmakende zaken. 

In januari 2008 stelde Spong in het programma NOVA College Tour naar aanleiding van een vraag van een student voor om aangifte te doen tegen "haatzaaiende" uitspraken van politicus Wilders. De medewerking van Spong vloeide volgens eigen zeggen vooral voort uit de uitspraak van Wilders dat de helft van wat in de koran staat, fascistisch is.[1] Nadat het Openbaar Ministerie besloot Wilders niet te vervolgen, spande Spong een Artikel 12 Sv-procedure aan bij het Amsterdams gerechtshof. Het hof dwong het OM alsnog tot vervolging over te gaan.[2] Naar aanleiding van de zaak werd Spong in verschillende mails met de dood bedreigd. Hij kreeg vervolgens politiebeveiliging.

Tijdens zijn studententijd maakte Spong als drummer enige tijd deel uit van het bandje The Demons, dat een bescheiden hit had met een cover van de Calypso-klassieker "Big Bamboo”.

We zijn als stichting en organisatie zeer blij met de bijzondere reactie van Gerard Spong om deel te nemen in de ere loge voor Tolerantie. Fotobron Wikipedia